
Commonly Asked Questions 

 

 

 

Q: What should I do before signing a lease? 

A:  Conduct a personal inspection of the unit; 

The inspector does not look for cosmetic 

beauty.     Make sure you want to live there 

because the lease requires occupancy for one 

year. Read the lease: make sure you 

understand your obligations. 

Q: May I move into the unit as soon as I find 

one? 

A:  The Housing Authority cannot tell you and 

the owner what date you may move in.  But we 

can tell you when we will begin the contract.  If 

you are already in place, we will begin the 

contract and payment on the day the unit 

passes inspection.  If the unit has not passed 

this agency’s inspection and you have moved 

into the unit, you are responsible for that rent. 

Q: What happens if I cannot pay my rent? 

A:  Always pay your rent.  As much as we would 

like to end on that note, we realize there are 

times when situations may prevent you from 

complying.  The decision as to what happens 

depends on the owner. 

Some owners choose to evict immediately.  

Contact your landlord and resolve the 

problem.  Serious or repeated violation of the 

lease such as eviction or non-payment of rent 

or utilities that are shut off, or damage to unit 

beyond normal wear and tear can result in 

termination of the assistance. 

Q: What procedure should I follow if Repairs 

are needed? 

A:  Contact the owner.  If the owner has not 

responded in a timely manner, write a letter to 

the landlord that explains the problem and send 

a copy of that same letter to the HA  Case 

Manager. 

A word of caution: if you caused the damages, 

you are responsible for the repairs. 

Never withhold your rent based on needed 

repairs to the unit. 
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Q: What should I do if someone wants to move 

in with me? 

 A:  You must request approval to add any 

member to your unit.  The Housing Authority 

and the owner must give you permission before 

anyone moves into your unit. 

Promptly notify the HA in writing of the birth, 

adoption or court-awarded custody of a child. 

Q: What should I do if someone moves out of 

the home? 

A:  Promptly notify the HA in writing if any 

family member no longer lives in the unit.  

Documentation of the former members new 

residence will be required. 



Q: What should I do if my income changes? 

A:  Changes in income should be reported in 

writing within 10 days of the change. An 

appointment will be necessary to sign the 

appropriate paperwork. 

Q: What must I do to keep my Section 8 

Housing? 

A:  Follow the rules and regulations of the 

housing program and adhere to the lease.  

Each year, the Housing Authority is required to 

complete an annual reexamination.  This is 

simply a review of your income and family size 

to determine that your rent is consistent with 

your income.  It is essential that you keep 

scheduled appointments with our office and 

the inspector. 

Q:  What should I do if I want to move? 

A:  During the first year of the lease you are 

obligated to the unit for one year.  If problems 

develop, all parties (owner, tenant, and HA) 

must agree to rescind or break the lease. 

Q: What should I do in order to get my security 

deposit back when I move?  

A:  Return the unit to the owner in good 

condition; clean the unit thoroughly and return 

the keys. 

Q: How much does the tenant pay for their 

rental share? 

A: The tenant pays an amount that is roughly 

equivalent to 30% of their monthly income. The 

Housing Authority pays the balance of the total 

rent to the property owner. 

In some cases, the tenant may pay more than 

30% of their income. If the family rents a unit 

for which rent and utilities exceed the payment 

standard, the family's portion of the rent may 

be higher. However, this formula does not 

mean the family can pay the difference 

between the requested landlord rent and the 

PHA's approved amount. If the rent for the unit 

is more than the payment standard, the family 

will be required to pay more than 30 percent of 

their adjusted monthly income but not to 

exceed 40% of their monthly adjusted income. 

Families are prohibited from paying more than 

40% of their monthly adjusted income for rent 

when the gross rent exceeds the payment 

standard. After the initial lease term, the family 

can pay more than 40% of their adjusted 

monthly income for rent. 

 

    

 

 

 

 

 


